lördag 5 mars 2011

HallonGrottor

Dessa ljuvliga bakverk som är så underskattade! Krispig yta, mjukt innehåll, söt syrlig hallonsylt i mitten och lätta att göra. Jag tror att dessa kakorna lätt kopplas med de torra, platta kakor utan smak, med ett segt hallonliknande mitt, som man kan köpa i affärerna. Personligen tycker jag inte att de "köpekakorna" förtjänar sitt namn över huvud taget. Och för att jag ska få så många som möjligt att våga prova på detta  recept borde jag nog byta namn, men, detta är ett gammalt familjerecept och jag håller fast vid namnet hallongrottor!

  • 200 g margarin
  • 1 dl marsan
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 2 dl hallonsylt (ca.)
Alla dessa ingredienser (förutom sylten) ska röras samman, jag rekommenderar att man knådar ihop till en deg med händerna. Efter det ska ungefär 30 kulor rullas och läggas i formar. (Större än knäckformar, mindre än muffinsformar)
Med pekfingret sticker ni ett smalt men ganska djupt tål i varje kula, så att degen breds ut men så att ett hål för sylten görs. Sedan fyller ni varje hål med lite sylt och sedan är det in i ugnen på 200 grader i 7 minuter!

kakorna kan läggas mycket tätt eftersom de inte växer.
Anledningen till att man gör en bra fördjupning i varje kaka är att annars rinner ofta sylten ut.



2 kommentarer:

  1. Spara du sånna till mig?(A)

    Kan du inte ta med sånna på onsda :D<3

    SvaraRadera
  2. Jo för det kan jag, har massvis kvar :) !

    SvaraRadera