Till middag idag blev det min rubrik + fläskfilé. Efter att ha gått en långrunda med vovven, spelat fotboll med syrran och gjort en andra massa nyttigheter tänkte jag att just det skulle bli den röda tråden för dagens middagen. Lite nyttigare helt enkelt. Men givetvis var det inte endast nyttigt utan gott också! (Jag är ett STORT fan av broccoli).
Men självklart är jag mer eller mindre värdelös på att hålla en nyttig tråd och jag kunde inte hålla mig ifrån bakandet idag heller. Men jag anser att det är bättre att äta någon hembakad kaka till kaffet än att smälla i sig massa chips, lösviktsgodis eller annat preparerat skit! Så hellre en hembakad kaka om dagen än massa E-nummer i magen. Vet ni föresten att många E-nummer som bl.a används för att färga godis i fina färger är förbjudet i Sverige för att de orsakar överkänslighet? Men eftersom EU har godkänt dessa ämnen och godis importeras, så får vi i oss det ändå. Så slipp överkänslighet och börja baka!
Men nu ska det inte handla om bakning utan om min broccoligratäng som jag gjorde idag som blev sjukt god! Familjen hurrade och det hoppas jag även att ni gör efter ett smakprov.
![]() |
Den här bilden är inte min. Men jag glömde dessvärre fota dagens middag, men min gratäng såg i princip exakt ut såhär! |
- 700 gram broccoli
- Såsen
- 1,5 msk smör
- 3 msk mjöl
- 3 dl grönsaksspad
- 1dl mjölk
- 1 ägg
- ½ dl grädde
- 1 tsk dragon
- saften från en halv citron
- salt, peppar, lite socker
- 2 dl ost
- Koka broccolin i ungefär 10 min. Spara 3 dl av vattnet som broccolin har kokat i och låt broccolin rinna av väl innan du lägger den i en ugnsfast form.
- Såsen gör du genom att smälta smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och rör kraftigt. Grönsaksspadet (vattnet från den kokta broccolin) och mjölken häller du i kastrullen lite i taget. Rör kraftigt mellan du häller i spadet och mjölken så att det blir en jämn konsistens. Låt sjuda i 5 minuter.
- Ta kastrullen ifrån plattan och blanda i ett uppvispat ägg och grädden. Sist smaksätter du såsen med kryddorna och citronsaften.
- Häll såsen över broccolin och lägg sist osten på gratängen. Låt stå i ugnen i 250 grader i 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar