söndag 13 mars 2011

Hjärtans gott

Igår var jag ute med bästisen och körde i solskenet och hon, som är den största kakälskaren jag känner till, inspirerade mig till gårdagens mästerverk! Hon pratade på om hur sugen hon var på vaniljhjärtan, och jag som skulle ha släkten över på kvällen och bjuda på både middag och kaka, blev valet av kvällens kaka lätt. Vaniljhjärta it is, ännu ett bakverk jag aldrig tillrätt och det skulle bli spännande att se upplösningen. De silvriga hjärtformarna hade legat länge  i redskapslådan och deras oskuld skulle bli berövad. De 16 hjärtformar plcokades fram och smörades och bakandet av dessa välkända små bakelser var igång. Och ja, de blev en hitt. Under kvällens gång förvsann fler och fler vaniljhjärtan och på morgonkvisten när jag vaknade låg endast 4 små hjärtan kvar på kakfatet.



Vaniljhjärtan
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g margarin
Vaniljkrämsfyllningen
  • 1½ dl grädde
  • 1 äggula
  • 2 tsk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  1. De silvriga hjärtformarna ska plockas fram och smörjas. Blanda ihopa mjölsorterna, sockret och margarinet och arbeta till en fast deg. Ställ den i kylen i ungefär en 40 min så den blir kall och fast (lättare att arbete med då)
  2. Under tiden gör vaniljkrämen. Lägg alla ingredienserna i en kastrull, förytom vaniljsockret som ska blandas i senare. Låt blandningen sjuda (koka väldigt lite på svag värme) och rör kraftigt under hela processen. Snabbt märker ni att smeten blivit en kräm och tjocknat. När den är riktigt tjock låter ni den svalna och ställer den så småningom i kylen där den kallnar.
  3. Dela degen i två delar. Hälften av degen ska tryckas ut i de smörade hjärtformarna. När det är gjort tar ni ut vaniljkrämen ur kylen och blandar i de  2 tsk vaniljsocker som ni ännu inte lagt i krämen. Sedan fördelar ni vaniljkrämen jämt i de 16 formarna.
  4. Med den resterande degen är det dags att göra lock till hjärtarna. Degen ska kavlas ut, och likt en pepparkaksdeg ska hjärtan tryckas ut och som lock täcka vaniljkrämen.
  5. Grädde dem i ca 15 minuter i 175 grader (varmluftsugn).
  6. Stjälp upp kakorna försiktigt medan de ännu är varma och när de svalnat sikta florsocker över.  
Voilá!

2 kommentarer: